Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου

 

Η Σοφία Αλεξίου είναι μια νέα και δραστήρια συγγραφέας που οργανώνει, με οδηγό το βιβλίο της «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» - Εκδόσεις Ψυχογιός, τις Αθηνοπεριπέτειες.

Οι Αθηνοπεριπέτειες είναι εκπαιδευτικές διαδρομές/ξεναγήσεις στην περιοχή της Πνύκας, σε συνεργασία με ξεναγούς/ μουσειοπαιδαγωγούς. 

Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και το πιο διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες! 


Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στη Μαρία Ανδρεαδέλλη.


Πώς θα συστηνόσασταν στο αναγνωστικό κοινό που ακόμα δε σας έχει διαβάσει;

Ως φιλόλογος με όνειρο να ταξιδέψει όλον τον κόσμο και να γεμίσει την ψυχή της με εμπειρίες, τοπία και φιλίες.

Τι σας ώθησε στη συγγραφή και σε ποια ηλικία;

Από μικρή είχα στο μυαλό μου διάφορες ιστορίες. Άλλες τις έλεγα, άλλες της έγραφα κι αυτό συνέχισε να συμβαίνει όσα χρόνια κι αν περνούσαν. Όταν όμως γέννησα την κόρη μου ένιωσα την ανάγκη να γράψω ιστορίες που θα της χαρίσουν μια σφαιρική οπτική του κόσμου με έναν τρόπο χιουμοριστικό. Ένα βιβλίο που θα έχει μέσα τις πιο γλυκές μου παιδικές αναμνήσεις ταξιδιών. Σαν εκπαιδευτικός είναι πάντα πρόκληση να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν τις γνώσεις πόσο μάλλον όταν αποδέκτης είναι και το παιδί σου. Αυτό το γεγονός μου έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια για να συνθέσω κάτι όσο πιο άρτια μπορώ. Έτσι ξεπρόβαλλε η ιδέα της δημιουργίας ενός ταξιδιωτικού οδηγού για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο, την Ελλάδα, τις ομορφιές της και την αξία της φύσης. Να ταξιδέψουν με μια παρέα που «γιορτάζει» τις απλές χαρές τις ζωής- απολαμβάνοντας ένα ηλιοβασίλεμα, κάνοντας βουτιές με φίλους, ανακαλύπτοντας αρχαία μνημεία, περπατώντας στη φύση που είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός της Γης.

Με ποια λογοτεχνικά είδη ασχολείστε συγγραφικά;

Μέχρι στιγμής γράφω παιδικά βιβλία αλλά επόμενος στόχος είναι να ελευθερώσω εκείνο το μυθιστόρημα που έχει καρφωθεί χρόνια στο μυαλό μου και θέλει να πλημμυρίσει σελίδες, να αποτυπωθεί στο χαρτί.

Τι αφορούν τα βιβλία που έχετε ήδη εκδώσει;

Ταξίδια και εξερευνήσεις σε φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της σύγχρονης και αρχαίας Ελλάδας μα και μία περιπέτεια οικολογική για την αγάπη και τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στο νερό

Πώς συνήθως αισθάνεστε μετά από μια ζωντανή επικοινωνία με το αναγνωστικό σας κοινό, μετά από μια παρουσίαση;

Αισθάνομαι γεμάτη, με ένα χαμόγελο που δεν ξεκολλάει από τα χείλη. Με ευγνωμοσύνη για το μοίρασμα σκέψεων που είχαμε με τα παιδιά, για το ευγενικό και γλυκό βλέμμα των γονιών, για τα καλά τους λόγια που είναι η μεγαλύτερη έμπνευση και σκάλα για να συνεχίσω να κυνηγώ τα όνειρά μου.

Τι θεωρείτε «άπιαστο όνειρο» στον λογοτεχνικό χώρο, αλλά σκοπεύετε να προχωρήσετε προς αυτό;

Θα ήθελα η συγγραφή να ήταν εργασία βιοποριστική, να δίνεις όλη σου την ενέργεια και να αναγνωρίζεται περισσότερο από τώρα ή τουλάχιστον να ζήσω σε μία Ελλάδα που αλλάζει τα δεδομένα της ως προς τους συγγραφείς, σε μία Ελλάδα που προάγει αληθινά τον πολιτισμό, ενισχύοντας κάθε μορφή τέχνης. Αυτό είναι το όνειρο…

Τι θα συμβουλεύατε έναν δημιουργό που ακόμα δεν έχει τολμήσει να βγάλει το έργο του προς τα έξω;

Να το δουλέψει όσο δεν έχει δουλέψει ποτέ του, κάθε λέξη, κάθε πηγή, να εμβαθύνει ξανά και ξανά σε εκείνο που θέλει να πει εκεί έξω. Να σιγουρευτεί πως αυτό που έχει γράψει αντιπροσωπεύει τη δική του φωνή και να το προσφέρει στον εκδοτικό/ους που πιστεύει πως ταιριάζουν πιο πολύ στο ύφος του και στο αντικείμενο του βιβλίου του. Σημασία έχει να το κάνεις και να προσπαθήσεις να το κατακτήσεις. Οι στόχοι μας είναι η κινητήριος δύναμη, εκείνοι δίνουν νόημα στη ζωή, σκοπό για να πολεμάς την ματαιότητα της ύπαρξης, για να προχωράς. Οι εμπειρίες που θα αποκομίσεις προσπαθώντας να παρουσιάσεις την ψυχή σου μέσω της τέχνης – μέσα από ένα βιβλίο ή μία σύνθεση μουσική είναι εκείνες που θα σε γεμίσουν περισσότερο στο τέλος του ταξιδιού. 


Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα στο facebook στο Instagram και 

στο blog της Mom And The City

Μάθετε περισσότερα στο Αθηνοπεριπέτειες – Athinoperipeteies (sofiaalexiou.gr) 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ / THE VERSES ARE BULLETS - Θοδωρής Βοριάς / Thodoris Vorias

  [ζ΄] Πρὶν μ’ ἐκτελέσετε μὲ κοιτάζατε στὰ μάτια. Περιμένατε ἕνα νεῦμα μου ἀνεπαίσθητο. Εἴχατε ἀνάγκη ἀπὸ μιὰν ἔγκριση. Μ’ ἕνα μονάχα νεῦμα ...